VRSTE UKULELEA

Ukulele dolazi u četiri osnovne veličine. 
Tu je sopranistica (ili standard), koncert, tenor i bariton. Sopranistica, koncertne i tenor ukulele dijeli isto tradicionalno ugađanje GCEA, ali se razlikuju u dužini skale (mjerenje od mosta do matice) i veličini tijela.

Sopranosi su najmanji, i inače pogodni za male ruke i za nove studente. Njihova mala razmjera i kompaktno tijelo su također popularni među ljudima u pokretu, i oni su obično ukulele koje ćete primijetiti  na plaži ili dok svirač svira po gradu.

Koncerti su malo veći, obično s povećanjem 2-3 inča u opsegu i imaju malo veće tijelo. Kao što ime sugerira, ove su najpopularniji za nastup, zbog njihove udobne veličine i dobrog projekcijskog zvuka. Rade veoma dobro sa pojačalom ili akustičnih postavkama.

Tenor je također popularan za nastupe, ali češće se koristi u akustičnim sjednicama i snimanjima. Njihova veća razmjera čini ih pogodnim za gitariste, a njihova velika tijela proizvode toplije, složenije tonove koji su poželjni za bilo koji žanr muzike.

Dakle, ako su ostale veličine kao braća i sestre, mi ćemo reći Bariton je Hanai (usvojen) brat. 
Vrlo sličan ostalima, ali je podešen DGBE kao štim žica gitare. On ima najduže mjere svega, a malo je manja od veličine 3/4 gitare. Ovi instrumenti su više popularan u havajskoj muzici s početkom prošlog vijeka.